SINKRONIZACIJE

 

Zamislite da ste svemirac iz druge galaksije. Za sobom ste ostavili svoj dosadan, beživotni planet zvan Conforma i putovali ste kroz prostor, vrijeme i dimenzije da bi stigli na planet Zemlju, a onda ste malo skrenuli, ili bolje rečeno, sletjeli s puta u zaljev DeSpray. Točnije, na svjetionik Tomija Tonića i sad tamo živite.

Tako je! Svemirci su se spustili na krov svjetionika i tamo se uselili. Međutim, Zemljanin Tomi nije baš prezadovoljan  tom invazijom. Kada se Tomi probudio jednog jutra, dočekala ga je slinava gromada koja samo žvače -  Žvak. Tomi je, poput svakog normalnog dječaka koji bi se susreo sa svemircem, pobjegao glavom bez obzira! Samo, Tomi je pao sa svjetionika.

Izgledalo je kao da će to biti kratka epizoda. Dok Dinko nije spasio stvar! Mali zeleni pojurio je niz svjetionik (a mali zeleni to mogu) i uhvatio Tomija prije nego što je postao palačinka. I tako je rođeno prijateljstvo! Ali ne govorimo sad o prijateljstvu između Šmensija i njegovog odraza u zrcalu, već o posebnoj vrsti veze između svemirca i Zemljanina; osjećajnoj, s puno tolerancije i drugih vrsta razumijevanja, iako ponekad jedan drugoga dovode do ludila.

Tek kada su se stvari ''malo slegnule'' (zapravo, kad je Tomi shvatio da ga nitko od njih neće pojesti) Šmensi je ugledao stari i već odavno otpisani televizor te prašnjavi kauč i odlučio kako je vrijeme za preuređenje: anatomske stolice, plazma TV, lebdeći kauč i sav ostali luksuz za kojim Šmensi čezne. Šmensi vjeruje da je svjetionik savršeno mjesto za svemirce koji znaju što žele; najbolje od najboljeg. Žvak se osjeća potpuno zaštićeno u svjetioniku. Živac ima cijeli svjetionik za sebe, a Pufko se može igrati u dvorištu i raditi što god poželi.

A Dinko? Dinko ima puno prijatelja, ali, uvijek mu je bila želja imati najboljeg prijatelja. Upoznavši Tomija, Dinko postaje odlučan u svojoj namjeri; učiniti Tomija svojim najboljim prijateljom, onim posebnim, doživotnim. To će mu poći za rukom ako u međuvremenu ovi svemirci ne dignu cijeli planet u zrak!

 

 

 

TOMI TONIĆ
Tomi je sretan i osjećajan trinaestogodišnjak koji rijetko upada u nevolje. Osim kada su svemirci blizu njega. Da nema Tomija, Dinko ne bi imao najboljeg prijatelja! Tomi voli živjeti smireno – kod kuće igrati igrice, ići u školu, igrati se u susjedstvu. Bez nevolja, bez buke, bez gnjavaže. On je odličan učenik, uvijek spreman pomoći. Da sjedite u klupi s njim, ne bi ni znali da sjedi pored vas. Tomi voli jesti karamele, baš kao i svi svemirci.
Ide u školu, živi u svjetioniku baš kao i svi njegovi vršnjaci.
Dobro, ne žive svi njegovi vršnjaci u svjetionicima.
Zapravo, njegov je jedini u Zaljevu.

 

 

 

 

Pogledaj Tomijeve najave, možda onda neke stvari budu jasnije!

 

 

 

 

 

 

 

     
 

DINKO

Ovaj najmanji svemirac najviše od svih upada u nevolje. Njegovi pokušaji da pomogne Tomiju uvijek završe neslavno. Najčešći razlog tome je što krivo shvaća zemaljske običaje, ma koliko god se Tomi trudio objasniti mu ih.

ŠMENSI

Njegovo ime odaje njegovu osobnost. Šmensi je galatan svemirac najviše okrenut sebi. Uvijek ima spremnu kritiku na račun Tomija i ostalih svemiraca. On je svakom loncu poklopac, a s visoka vrlo često kaže: "Koji dripci!"

PUFKO

Pravi svemirski pas, iako jako sliči zemaljskom psu. Razigran je, voli puno spavati, a ima dugačak i rastezljiv jezik.

ŽVAK

Najveći svemirac od svih, a ima i najveći apetit. (ali ne samo za hranom, nego i za drugim predmetima, recimo - cipelama). Jako voli podrigivati, a u ustima mu se nalazi živi zub. Žvak je snažan i jak, a boji se vlastite sjene. U nekim situacijama ispada glup, iako može biti vrlo inteligentan, ako se baš jako potrudi.

ŽIVAC

Svemirac koji izgleda kao papiga s puno energije. Teško ga je razumjeti dok priča, ali zadnja riječ se uvijek razumije. On najčešće najavljuje kada je nevolja u blizini.


 

 

 

 

     

 

 
PERICA
Potomak starosjedilaca u zaljevu. Voli ispijati čaj na stari tradicionalan način. Najviše voli engleske čajeve I ima najveću kolekciju čajeva u zaljevu. Svi ga zamjenjuju, misleći da je rodom iz Slavonije. On je beskrajno zaljubljen u Martu i nebrojeno puta je htio osvojiti njeno srce. Ne voli Tomija i okrivljuje ga za sve loše što se dogodi.  Ima samo jednog prijatelja, Admirala Pufa.  
MARTA
Marta je razmaženo derište i Tomijeva suparnica. Uživa uvaljivati Tomiju teške zadatke zahvaljujući svojem prodornom glasu i nezgodnom karakteru.
Iznimno je opasna suparnica u natjecanju "tko će duže buljiti". Kao i većina susjeda, ne zna da su Tomijevi prijatelji svemirci doista najpraviji svemirci. Jednostavno ih zove "Tomijeve stvari".

GABI

Gabi je zaljubljena u Tomija, ali, nažalost, on u nju nije. U nekoliko navrata pokazalo se da može nanjušiti kada je Tomi u nevolji.

 

 

 

STIPE

Stipe je multitalentirani sportaš koji naročito uživa u zadirkivanju Tomija.
KAPETAN SPUŽVA
Kapetan Spužva je stari mornar koji je pomalo i lud. Boji se vode i ima dućan s karamelama u svim bojama i okusima. Tomi i njegovi svemirci dolaze u dućan svaki dan.
Specijalni i najpoznatiji okus je super morska karamela, Tomijev najdraža karamela. Najveći suparnik mu je Barba Ive, stari ribar iz zaljeva. Svaki put kad se sretnu, počaste se dobrim uvredama.

 

 

 


 

BOJANJE JE LAKO KAO 1-2-3!


1. Odaberi Tomija ili Žvaka
2.  Klikni na sliku da ti se otvori odabrani dokumentKućni svemirci
3. Isprintaj i oboji!

I na kraju, kad obojaš sliku cijelu, dodaj svoj potpis i godina broj, pa objesi na hladnjak svoj!

Potreban vam je Adobe Reader. Ukoliko ga nemate instaliranog, preuzmite ga ovdje.

 


 

 

Uloge:
            Tomi Tonić Nikola Marjanović
            Dinko Sven Šestak
            Žvak Adalbert Turner
            Šmensi Aleksandar Cvjetković
            Marta Marić Danijela Večerinović
            Gabi Hana Hegedušić
            Živac, Perica, Kapetan Spužva Mario Huljev
            Stipe Vedran Sokić

Prijevod: Marta Ferković
Producent: Nikola Klobučarić
Redateljica HR sinkronizacije: Andrea Čubrić
Tonska obrada: Project 6 studio