Hrvatski jezik

DUBRAVKO SIDOR

  ...topao i ugodan glas...
  Opis glasa:
  ugodan, topao, povjerljiv

  Jezik:
  Hrvatski

  Dijalekti:
  gotovo svi hrvatski dijalekti 

  Starost glasa:
  zrela dob

  Radno iskustvo:
  - dvadeset godina radijskog iskustva na HRT, akademski glumac

  - spiker za TV i radio reklame te TV emisije

  - nastupao je i u televizijskim serijama i na filmu

  Glasovne vještine:
  O
  ponašanje, pjevanje

   
   Sviđa vam se kako zvuči Dubravko?


  Prepoznatljiv glas Dubravka Sidora mnogi poznaju iz radijskoga programa, u kojemu je proveo dvadesetak godina, ali i s pozornice. Glumi ga je privukao srednjoškolski susret s Emilom Kutijarom i Vanjom Drachom – najprije je nastupao u Studentskome eksperimentalnom kazalištu i s njegovim ansamblom proputovao Europu, a kao diplomirani glumac prvo se zaposlio u dubrovačkome kazalištu Marin Držić, a potom je bio članom zagrebačkoga kazališta Jazavac (danas kazalište Kerempuh).

  Nastupao je i u televizijskim serijama i na filmu. Nakon umirovljenja u spikerskoj službi Hrvatskoga radija profesionalno se ponovno posvetio kazališnomu svijetu nastupajući diljem zemlje s kazalištem Svarog, kojemu je i suosnivač. U svojoj se karijeri isticao i po voditeljskim i interpretacijskim nastupima na festivalima i drugim priredbama te radijskom interpretacijom poezije i drugih oblika književnosti, u kojima prema potrebi kombinira spikerski i glumački pristup.

  U prvim godinama spikerske karijere za Večernji list usporedio je ta dva zanimanja: „Odlučivši se daske što život znače zamijeniti čarobnim mikrofonom, svojem sam postojećem zanatskom umijeću pridodao jedno novo i neistraženo. (...) Točno je da i glumci i spikeri izgovaraju tuđe riječi, ali im također daju svoju dušu. I najsuhoparnija će obavijest u interpretaciji dvaju glasova biti doživljena drukčije i svako će osjetljivije uho tu razliku odmah čuti. A ona se, osim u dobroj tehnici, krije i u diskretnoj interpretaciji teksta.“

  Izvor: hrt.hr