SINKRONIZACIJE

NIKO Božićna potraga

  Stvari uglavnom nisu onakve kakvima se čine ...
   
  Radnja priče o malom sobu po imenu Niko događa se nekoliko dana uoči Božića. Naš mali junak živi u krdu sobova, zajedno s majkom i letećom vjevericom Đurom, ali na njegovu žalost, svog pravog oca nikada nije upoznao. Jedino što zna o svom ocu je priča koju mu je majka ispričala - priča o zgodnom pripadniku letećih snaga Djeda Mraza, kojeg je majka upoznala jednog Božića i nakon čega ga nikada više nije vidjela, ali kao posljedica njihovog susreta, rodio se mali Niko!
  Iako tatu nikada nije upoznao, Niko osjeća ponos što je sin jednog od veličanstvenih letećih sobova koji vuku sanjke Djeda Mraza i najveća želja mu je da i on jednoga dana poleti kao i oni.
  Nakon nesretnog spleta okolnosti u kojem Niko ugrozi krdo tako da vukove dovede ravno do njih, posramljen odluči otići i pronaći svoga oca.
  U potragu za njim je krenuo i Đuro, kojeg je Mona, Nikina majka, zamolila da ga pronađe i zaštiti. I tako njih dvoje krenu u potragu, koja se pretvori u pravu avanturu, punu opasnosti i zanimljivih likova koje uz put susreću. A kada dođu do cilja, Niko nauči prvu lekciju koja ga vodi ka odrastanju i razumijevanju stvari oko sebe, lekcija glasi: stvari uglavnom nisu onakve kakvima se čine...


  Ova topla priča, koja u stvari govori o jako kompleksnim odnosima između pojedinaca i funkcioniranju cijelog društva uopće, a ponajprije odnosima između roditelja i njihove djece, može se pratiti na više razina, na onoj jednostavnoj dječjoj, gdje sve ipak dođe na svoje mjesto, i na onoj (uvjetno rečeno), dubljoj razini odraslih, koji bi morali puno više paziti na posljedice svojih djela i odluka.
  Da bi što vjernije dočarali ovu priču, morali smo biti jako pažljivi kod odabira glumaca, kako onih glavnih, tako i onih sporednih, i uvjeren sam da smo uspjeli napraviti još jedan projekt koji ćemo zajedno s vama s uživanjem moći pogledati više puta!
  Hvala svima na trudu i talentu!

  Marijo Luketa
  Redatelj HR sinkronizacije

  Pronađite još o filmu na sljedećim linkovima:
  NIKO - Božićna potraga - službene stranice filma
  NIKO u Cinestaru
  NIKO na Filmski.net
  NIKO na IMDb-u

  Uloge:

              Niko Olga Pakalović
              Đuro Franjo Kuhar
              Vilma Hana Hegedušić
              Roza Linda Begonja
              Štef Goran Malus
              Mrle Crni Adalbert Turner
              Sob StipomirJacques Houdek


  Prijevod: Marta Ferković
  Redatelj HR sinkronizacije: Marijo Luketa
  Tonska obrada: Project 6 studio