SINKRONIZACIJE

Istinite priče

  Što se skriva u njihova četiri zida?
  Istinite priče...

  Rumunjska produkcijska kuća Mediapro Pictures je tijekom 2006. godine snimila 23 kratka igrana TV filma pod zajedničkim nazivom Women Stories.
  Svaki od njih na skoro dokumentaran način obrađuje neku vruću temu, kao što je nasilje u obitelji, alkoholizam, pedofilija, spolne bolesti, rak dojke, homoseksualnost, droga i još puno toga.
  Redatelj originala: Ioan Caramazan

  Rad na ovom projektu može se prilično precizno opisati kao "probijanje leda" i još uvijek u meni izaziva podijeljene osjećaje. U prvom redu zato što sam kao gledatelj vrlo nesklon nasinkroniziranim filmovima ili serijama. Iako je to dugogodišnja tradicija u nekim nama bliskim zemljama, hrvatski su gledatelji (uključujući i mene samog) potpuno ne navikli gledati primjerice Johna Waynea kako govori na bilo kojem drugom jeziku osim njegovom materinjem (izuzetak su naravno animirani filmovi, ali tu nije riječ o "živim" glumcima). Znajući to, i na inzistiranje Siniše Svilana koji želio da Nova TV bude prva koja će istupiti s nasinkronizacijama stranog TV programa u našem slikopisnom eteru, bacili smo se naglavačke u duboku vodu nesigurni hoćemo li uopće isplivati (bar ja osobno). Na kraju smo usprkos brojnim poteškoćama poput ne baš osobito dobrih prijevoda, nedovoljnom poznavanju rumunjskog jezika i katastrofalno lošem IT (atmosferskom) tonu koji su Rumunji isporučili, uspjeli napraviti solidan posao. Problem i dalje ostaje u tome što koliko se god mi trudili i koliko god konačni rezultat u zadanim okvirima bio kvalitetan, domaća publika na ovakav pristup prevođenja stranog programa još nije navikla. Sve u svemu vrlo dragocjeno iskustvo i niti u jednom trenutku nisam zažalio što sam prihvatio posao.


  Dražen Žarković,
  redatelj HR sinkronizacije

  Uloge:
  Aleksandar Cvjetković, Alen Šalinović, Ana Begić, Boris Svrtan,
  Branko Smiljanić, Danijel Ljuboja, Dora Polić, Dušan Bućan,
  Elizabeta Kukić, Franjo Kuhar, Goran Malus, Hana Hegedušić,
  Helena Buljan, Hrvoje Klobučar, Ivan Horvat, Ivana Boban,
  Janko Rakoš, Jelena Vukmirica, Lena Politeo, Linda Begonja,
  Marija Tadić, Marina Nemet, Mia Krajcar, Mira Bosanac,
  Mirta Zečević, Olga Pakalović, Otokar Levaj, Ronald Žlabur,
  Sanja Marin, Srđana Šimunović, Suzana Nikolić, Sven Medvešek,
  Sven Šestak, Vera Zima, Žarko Potočnjak, Željko Mavrović  i drugi


  Tonska obrada: Project 6 studio