Hrvatski jezik

Get the Flash Player to see this player.

ANA MARIJA ŠTORGA

objavljeno 10.07.2009. | pogledano 18,223 puta
ANA MARIJA ŠTORGA

...glas pun svježine...

 
Get the Flash Player to see this player.Opis glasa:

svijetli, vedri, oštar, energičan, mladenački

Jezik:
hrvatski

Dijalekti:
kajkavski

Starost glasa:
djetinjast, mladenački - tinejdžer, mladenački - student

Radno iskustvo:
HKR - radijski voditelj, HR - spiker

Glasovne vještine:
pjevanje (sopran), engleski, njemački

 

 Sviđa vam se kako zvuči Anamarija?

 


razgovor je snimljen 18.5.2009.

U školicu

Bila je to stvar trenutka, a ne toliko želje da postanem baš spiker. Nakon dosta godina, HRT je krajem 2006. ponovo pokrenuo audiciju i raspisao natječaj za stalno radno mjesto spikera. U tom trenutku ja sam radila kao radijski voditelj na Hrvatskom katoličkom radiju, bila sam honorarac (tužna sudbina mnogih voditelja :)) i u stvari, tražila stalan posao. Nisam mnogo razmišljala, prijavila sam se na audiciju, prošla oba kruga i, na moje ogromno čuđenje, ušla u najuži krug “odabranih”! Krajem te iste godine, četiri nova ženska spikerska glasa, među njima i moja malenkost, krenula su u spikersku školicu kod najboljih mentora na svijetu (ili barem u ovoj okolici) spikera HRT-a Ivana Kojundžića i Željka Tomca. Nakon dva mjeseca naši su mentori zaključili da smo spremne za okršaj s eterom i bacili nas u vatru. Spikeri su rođeni!!

 

Imati  uho

Prvi uvjet da bi netko postao spiker je radiofoničan glas koji odgovara kriterijima Hrvatskog radija. Koji su to kriteriji - pitajte moje mentore! Najvažnija je obuka i reakcije budućeg spikera na zahtjeve koji su pred njega postavljeni u toj spikerskoj školici. Glas je prvi uvjet, ali nije sve u tome. Potrebno je imati ono što ja zovem auditivna inteligencija – imati uho i osjećaj za fine razlike u interpretaciji teksta. Također, u školici se budući spiker suočava sa svima svojim manama u izgovoru (vjerujte, nitko nema savršene naglaske i artikulaciju). Znači, potrebno je uočiti svoje mane, ispraviti ih što je više moguće i zatim vježbati dalje. Bilo je onih koji to nisu mogli. I zato nisu prošli spikersku školu. Za sve to je potrebno 100% talenta i 100% rada! Ne možete se izvlačiti na talent ili bjesomučnim radom pokriti nedostatke. Mikrofon bilježi sve. A osjećaj kada čujete svoj glas na nekom mediju je grozan. Dobar! Zbunjujuć? Sve to pomalo.Ana Marija Štorga citat
O kolegama koji rade isti posao mislim sve najbolje, zaista. Kritičarima istih bih rekla nek' sami probaju stati pred mikrofon i ponoviti to što su čuli. Pa da ih vidimo…:) Meni je rečeno da ću tek nakon 5 godina intenzivnog spikerskog rada, smjeti sebe nazivati spikerom. Sada sam na pola puta. Neka se nitko ne uvrijedi, ali spikeri postoje samo na HRT-u. Drugi su radijski i televizijski voditelji, glumci ili najavljivači. Neki od njih zvuče fantastično u reklamama. Posao spikera na HRT-u je sasvim specifičan i ne može ga raditi osoba koja nije prošla obuku.  Ne postoji neki kriterij tko je spiker, a tko nije. Barem ne u pismenom ili standardiziranom obliku, ali svi koji slušaju radio prepoznaju spikera istog trena čim ga čuju. To je specifičan način interpretacije teksta duboko vezan za tradiciju i manire HRT-a.


Ana Marija ŠtorgaOdjel spikera Hrvatskog radija

Kao svoj uzor bih navela mog mentora, Ivana Kojundžića. On je izdanak stare škole HR-ovskih spikera, ali je uspio u taj konzervativan, ponekad ograničavajući i često rigidan pristup interpretaciji teksta koji danas nimalo ne odgovara vremenu, unijeti ogromnu kreativnost, modernost i brzinu na potpuno artikuliran način. Spomenula bih i Željka Tomca od kojeg treba učiti kako se interpretiraju reklame, a Tomislava Šikića kao univerzalnog spikera koji jednako dobro čita filozofske eseje, vremensku prognozu i jelovnik u restaču. Da ne zaboravim žene, Rosanda Kokanović moja je favoritkinja.
Mladi ljudi koji žele postati spikeri, moraju na odjel spikera Hrvatskog radija. Ili na najbliži im radio – svako iskustvo dobro dođe. Naravno, proći sve što smo i mi ostali prošli. Možda će i postati spiker, ako ne odustane po putu. A ako bude jako dobar, možda će na trenutak vidjeti i Štrumpfove…
Kada bih mogla ponovo birati, bez sumnje bih opet bila spikerica. No, pobrinula bih se da radim ujedno i kao radijski voditelj jer je to još ljepši posao.
 

Galerija


Natrag na Hrvatski jezik

Komentirajte


Komentari (1)

  1. #1 13.07.2009 u 18:53 martina

    šango

    a draga moja...kako sam te našla ne mogu vjerovati...netko mi je poslao ovaj link .... i jaaako si mi zgodna....martina